Shibari vezivanje užetom

Shibari, vrsta vezivanja užetom slična Bondage-u

Možda ste čuli za japansko vezivanje poznato kao Shibari ili Kinbaku. Shibari je oblik vezivanja koji potječe iz Japana, kako nam otkriva seksologinja Midori, autorica knjige “Senzualna umjetnost japanskog vezivanja”. Riječ “shibari” doslovno znači “vezanje”, dok “kinbaku” označava “čvrsto vezivanje”.

Ova praksa može se izvoditi bez obzira na spol, tjelesnu građu ili seksualnu orijentaciju te je sjajan način za unapređenje zdrave komunikacije, povjerenja i uzbuđenja u spavaćoj sobi – bez obzira na to koliko ste skloni eksperimentiranju prema BDSM-u.

Što je Shibari?

Shibari je čin vezivanja osobe – u lijepom i složenom uzorku, obično koristeći neku vrstu užeta. Iako se shibari najčešće koristi u seksualne svrhe, povijesno gledano, on je bio korišten i kao oblik meditacije, opuštanja i vježbe izgradnje povjerenja između dvoje partnera.

Shibari

Kako se Shibari razlikuje od običnog vezivanja?

Općenito, vezivanje (bondage) može koristiti razne oblike vezivanja – lisice, trake, vezice, marame itd. – no shibari se odnosi isključivo na praksu korištenja užeta ili sličnog materijala za vezivanje sebe ili partnera.

Dok se vezivanje užetom često koristi u BDSM-u općenito, shibari se ističe po svojoj upečatljivoj vizualnoj estetici i naglasku na emocionalnoj i psihičkoj povezanosti između sudionika.

Zainteresirani ste za Shibari? Saznajte kako početi

Kao i kod svakog novog seksualnog iskustva, važno je komunicirati svoje granice prije početka. Budući da vezivanje užetom uključuje ograničenje i dinamiku moći, osoba koja je vezana možda neće moći jasno izraziti svoje granice, iz tog razloga, svakako vodite jasan razgovor unaprijed o tome što oboje želite postići iz tog iskustva, što je prihvatljivo, a što nije, te kako ćete komunicirati ako se pojavi problem.

Vrijedi smisliti sigurnu riječ (poput “ananas” ili “crveno”) koja će partneru dati znak da je otišao predaleko ili da se prelazi granica.

Evo još nekoliko stvari o kojima biste trebali razgovarati s partnerom i unaprijed definirati pravila:
 • Kako izgledate i zvučite kada vam je ugodno?
 • Kako će partner znati da se zabavljate?
 • Kako će partner znati da je pretjerao?
 • Kakvo raspoloženje ili osjećaje želimo imati dok se igramo (grubo, nježno, nestašno)?
 • Uže za vezanje – 10 m

  15.00

  BDSM uže za vezanje duljine deset metara omogućuje vam da uronite duboko u beskrajno kreativnu igru obuzdavanja.

Nakon što postavite granice, trebali biste se upoznati s osnovama. Evo nekoliko stvari koje morate znati kako biste započeli:
 • Naučite kako napraviti “single-column tie”
 • Započnite s vezivanjem na podu umjesto da odmah prelazite na nešto zahtjevnije. Na taj način osigurat ćete pravilno vježbanje Shibarija prije nego što se upustite u vješanje u zraku.
 • Imajte sigurne škare pri ruci… iz očitih razloga.
 • Osigurajte siguran i udoban prostor za igru. Trebao bi biti poznat objema stranama.
 • Preferirani materijal za uže je juta jer je to snažno prirodno vlakno, ali također možete koristiti uže od pamuka i poliestera.

Naposljetku, educirajte se putem videa, knjiga i svega što možete pronaći o ovoj temi kako biste osigurali zdrav i siguran pristup. Možete početi s ovom web stranicom koja nudi opću edukaciju o Shibariju od obučenih edukatora.

Podijeli s prijateljima
NS Novelties Revolution vibratori