Menstrualne čašice kao alternativa tamponima i higijenskim ulošcima

Što je menstrualna čašica?

Menstrualne čašice alternativa su tradicionalnim ulošcima i tamponima. Dolaze u različitim veličinama, a mnoge su za višekratnu upotrebu. Menstrualna čašica vrsta je ženskog higijenskog proizvoda za višekratnu upotrebu. To je mala, fleksibilna čašica u obliku lijevka napravljena od medicinskog silikona koju umetnete u vaginu, u kojoj se prikuplja vaša “mjesečna tekućina”.

Čašice za menstruaciju mogu prikupiti više krvi nego što to čine tamponi ili higijenski ulošci, a s obzirom da su za višekratnu upotrebu fantastična su ekološki prihvatljiva alternativa. Ovisno o količini menstruacije, čašicu možete nositi i do 12 sati. Nastavite čitati kako biste saznali više o menstrualnim čašicama. Kako ih koristiti i koja je cijena menstrualne čašice.

Kako umetnuti menstrualnu čašicu?

Ako ste zainteresirani za korištenje menstrualne čašice, razgovarajte sa svojim ginekologom. Iako možete kupiti bilo koju marku online ili u većini trgovina, prvo trebate saznati koja vam je veličina potrebna. Čašice za menstruaciju dolaze u malim i velikim varijantama.

Kako biste odredili pravu veličinu čašice za sebe, vi i vaš liječnik trebali biste razmotriti sljedeće:

 • vaše godine
 • duljinu vašeg grlića maternice

 • imate li slab ili jak protok
 • čvrstoća i fleksibilnost čašice
 • kapacitet čašice
 • snagu mišića dna zdjelice

Manje čašice za menstruaciju obično se preporučuju ženama mlađim od 30 godina koje nisu rodile vaginalno. Veće veličine često se preporučuju ženama starijim od 30 godina, koje su rodile vaginalno ili imaju obilnije mjesečnice.

Umetanje menstrualne čašice

Prije nego što stavite menstrualnu čašicu

Kad prvi put koristite menstrualnu čašicu, može vam biti neugodno. Ali “podmazivanje” vaše čašice može pomoći da proces prođe ugodnije. Prije nego što stavite čašicu, namažite rub lubrikantom na bazi vode. Mokru menstrualnu čašicu puno je lakše umetnuti.

Kako umetnuti menstrualnu čašicu?

Ako možete staviti tampon, trebalo bi vam biti relativno lako umetnuti menstrualnu čašicu. Samo slijedite ove korake za korištenje menstrualne čašice:

 • 1
  Temeljito operite ruke.
 • 2
  Nanesite lubrikant na bazi vode na rub čašice.
 • 3
  Preklopite menstrualnu čašicu na pola, držeći je u jednoj ruci s rubom prema gore.
 • 4
  Umetnite čašicu s rubom prema gore u vaginu kao što biste umetnuli tampon bez aplikatora. Trebala bi biti nekoliko centimetara ispod grlića maternice.
 • 5
  Kada je čašica u vagini, okrenite je. Otvorit će se i prisloniti rub kako bi spriječila curenje.

Ne biste smjeli osjetiti svoju menstrualnu čašicu ako ste je pravilno umetnuli. Također biste se trebali moći kretati, skakati, sjediti, stajati i obavljati druge svakodnevne aktivnosti, a da vam čašica ne ispadne. Ako imate problema sa stavljanjem čašice, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Kada izvaditi menstrualnu čašicu?

Menstrualnu čašicu možete nositi 6 do 12 sati, ovisno o tome koliko jako krvarite. To znači da možete koristiti čašicu i tijekom noći. Menstrualnu čašicu trebali biste izvaditi unutar 12 sati. Ako se prije toga napuni, morat ćete je isprazniti i ranije kako biste izbjegli curenje.

Kako izvaditi menstrualnu čašicu?

Kako biste izvadili menstrualnu čašicu, slijedite ove korake:

 • Temeljito operite ruke.
 • Stavite kažiprst i palac u vaginu. Lagano povucite dršku čašice dok ne dosegnete bazu.
 • Stisnite bazu kako biste oslobodili brtvu i povucite prema čašicu dolje kako biste je uklonili.
 • Nakon što izađe, ispraznite sadržaj čašice.
Čišćenje i održavanje menstrualne čašice

Menstrualne čašice za višekratnu upotrebu potrebno je oprati i obrisati prije ponovnog umetanja u vaginu. Vašu čašicu treba isprazniti najmanje dva puta dnevno.

Višekratne čašice za menstruaciju su izdržljive i mogu trajati i do 10 godina uz pravilnu njegu.

Koje su prednosti korištenja menstrualnih čašica?

Mnoge se žene odlučuju koristiti menstrualne čašice jer:

 • Menstrualne čašice su isplative. Plaćate jednokratnu cijenu za višekratnu menstrualnu čašicu, za razliku od tampona ili uložaka koji se moraju stalno kupovati i mogu znatno opteretiti budžet.

 • Menstrualne čašice su sigurnije. Budući da menstrualne čašice skupljaju, a ne upijaju krv, niste u opasnosti od dobivanja sindroma toksičnog šoka (TSS), rijetke bakterijske infekcije povezane s uporabom tampona.

 • Menstrualne čašice drže više krvi. Menstrualna čašica može prikupiti čak tri puta više krvi nego tampon.

 • Ekološki su prihvatljive. Menstrualne čašice za višekratnu upotrebu mogu trajati dugo, što znači da korištenjem menstrualnih čašica ne stvarate više otpada nego je potrebno.

Cijena menstrualne čašice

Menstrualne čašice su isplativije od tampona i uložaka. U Kinky sex shopu imamo čašice u S i L veličini, a cijena za obje veličine menstrualnih čašica je 18 €. I sami znate koliko trošite na tampone ili uloške svaki mjesec, pa sami procijenite isplativost upotrebe menstrualnih čašica.

Podijeli s prijateljima