Rok trajanja kondoma

Kondomi su jedan od najboljih načina za sprječavanje spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Ako nosite isti kondom u novčaniku dulje nego što se možete sjetiti, razmislite dvaput prije nego što ga upotrijebite – jer da, kondomi imaju rok trajanja.

Mogu li koristiti kondom kojem je istekao rok trajanja?

Nikada ne biste trebali koristiti kondom kojem je istekao rok trajanja, a prije seksa obavezno provjerite rok trajanja na kondomu. Većina kondoma ima datum isteka na omotu, obično na stražnjoj strani. Ako nigdje na omotu ne možete pronaći rok trajanja ili otkrijete da je kondomu istekao rok trajanja, nemojte ga koristiti! Umjesto toga, kupite nove kondome ili se zadržite na ljubakanju i oralnom seksu.

Napomena: kondomi se ponekad oštete prije isteka roka valjanosti, pa se ne biste trebali oslanjati samo na datum da biste znali je li kondom siguran za upotrebu. Pregledajte kondom kad ga izvadite iz omota (suptilno – ne želite pokvariti raspoloženje podižući kondom prema svjetlu). Ako otvorite kondom i osjećate da je suh, ima neugodan miris ili vidite rupe, radije ga bacite i uzmite novi.

Rok trajanja kondoma

Rok trajanja kondoma ovisi o vrsti kondoma, a na tržištu postoje razne vrste, uključujući organske i veganske kondome. U nastavu saznajte sve što trebate znati o rokovima valjanosti četiri glavne vrste kondoma.

  • Kondomi od lateksa, zlatni standard kondoma, obično traju od četiri do pet godina. Međutim, ako kondomi od lateksa sadrže spermicidne lubrikante, njihov rok trajanja može biti kraći.

  • Poliizoprenski kondomi, sintetička verzija lateksa za osobe s alergijama na lateks, također traju oko četiri do pet godina.

  • Poliuretanski kondomi također obično imaju rok trajanja između četiri i pet godina. Poliuretanski kondomi izrađeni su od plastike i obično su tanji kako bi pružili veći užitak i mogu biti manje elastični što povećava rizik od pucanja.

  • Kondomi od janjeće kože izrađuju se od crijevnih membrana janjeta. Manje su popularni jer štite samo od neželjene trudnoće, a ne od spolno prenosivih bolesti. Imaju i kraći rok trajanja, između dvije i tri godine.

Kako trebam čuvati svoje kondome?

Osim isteka roka valjanosti, nepravilno čuvanje još je jedan razlog zašto vaši kondomi mogu biti manje učinkoviti i veća je vjerojatnost da će puknuti. Kondome treba čuvati na hladnim i suhim mjestima daleko od izravne sunčeve svjetlosti.

Trebali biste izbjegavati čuvanje kondoma u novčaniku, suvozačevom pretincu u autu ili u kupaonici jer ta mjesta mogu naštetiti svojstvima kondoma. Umjesto toga, kondome je najbolje čuvati u ladici pokraj kreveta ili nekoj torbi, ako ga želite nositi sa sobom – za svaki slučaj! 😉

Kako odlagati kondome kojima je istekao rok trajanja?

Možete ih jednostavno baciti u smeće. Ne preporučuje se baciti kondom s omotom ili bez njega u zahodsku školjku jer mogu začepiti zahod.

Imaju li kondomi rok trajanja

Mogu li koristiti kondome kojima je istekao rok trajanja na seksualnim igračkama?

Ako dijelite seksualne igračke s jednim ili više partnera tijekom seksa, dobro je na njih staviti kondom kako biste spriječili širenje spolno prenosivih bolesti. Za to također ne biste trebali koristiti kondom kojem je istekao rok trajanja.

To je zato što higijenski proizvodi, uključujući kondome, imaju potencijala s vremenom razviti bakterije i izgubiti svoja svojstva, a najvažnija od njih je elastičnost. Dakle, korištenje kondoma kojem je istekao rok trajanja, čak i na seksualnoj igrački, može povećati rizik od infekcija.

Slučajno sam upotrijebio kondom kojem je istekao rok trajanja — upomoć!

Hej, događa se! Dobra vijest je da je bolje koristiti kondom kojem je istekao rok trajanja nego imati seks bez kondoma. Ako kondom pukne, testirajte se na spolno prenosive bolesti i razmislite o “planu B” ako ste zabrinuti zbog trudnoće.

Korištenje kondoma kojem je istekao rok trajanja, a koji je pravilno čuvan/skladišten manje je zabrinjavajuće nego pogrešno stavljanje kondoma ili korištenje kondoma kojem nije istekao rok trajanja, a nepravilno je čuvan.

Zaključak

Nemojte koristiti kondom kojem je istekao rok trajanja ako to možete izbjeći i uvijek pravilno čuvajte svoje kondome. Ako iskoristite kondom kojem je istekao rok trajanja, vjerojatno je da se ništa loše neće dogoditi, ali opreza nikad nije dosta.

Kondome trebate koristiti radi zaštite od spolno prenosivih bolesti i radi sprečavanja trudnoće, stoga nije mudro koristiti kondom koji ste nosili u novčaniku, sjedili na njemu ili ga držali u pregrijanom automobilu. Takvi kondomi mogu izgubiti svoja svojstva, pa je najsigurnije baciti kondom kojem je istekao rok trajanja ili mislite da bi mogao biti oštećen.

Ako nemate drugi kondom uza sebe, oralni seks ili ljubakanje može biti jednako uzbudljivo. Ako vam trebaju novi kondomi, u Kinky sex shopu možete nabaviti Mister Size kondome različite veličine ili popularne Billy Boy kondome, a uz brzu i diskretnu dostavu kondomi će stići na Vašu adresu u roku od 48 sati.

Podijeli s prijateljima