DEHP ftalati u seksualnim igračkama

Provedena su mnoga istraživanja o ftalatima u seksualnim igračkama i njihovom utjecaju na zdravlje ljudi. Jedno od tih istraživanja, autora Christiana Eberea Enyoha i Qingyue Wang, objavljeno je u časopisu Science Direct. Istraživanje je usmjereno na razumijevanje interakcija ftalata i drugih kemijskih spojeva s ključnim ljudskim enzimima citokromima, koji su ključni za metabolizam lijekova i imunološku funkciju.

Rezultati tog znanstvenog rada, ali i mnogih drugih, pokazuju da ftalati u seksualnim igračkama mogu biti toksični, stoga seksualne igračke koje sadrže ftalate treba izbjegavati.

U Kinky shopu ne morate brinuti o ftalatima. Naša ponuda ne uključuje seksualne igračke koje sadrže ftalate.

Što su ftalati?

Ftalati su esteri koji se koriste kao plastifikatori. Najčešće se dodaju u seksualne igračke od PVC-a radi povećanja fleksibilnosti, prozirnosti i trajnosti plastike. Međutim, oni nisu dio kemijske strukture PVC-a ili drugog materijala kojem su dodani, pa se lako otpuštaju i apsorbiraju u tijelo.

Najčešće vrste plastifikatora su sljedeće:

  • Dietil ftalat (DEP) jedan je od najpopularnijih monoetil ftalata u kozmetičkoj industriji
  • Dibutil ftalat (DBP) također se koristi u kozmetici, a najčešće u laku za nokte
  • Dietilheksil ftalat (DEHP) najčešće se koristi u proizvodnji seksualnih igračaka pogotovo u onima od PVC-a. Također se koristi i u parfemima. 🫤
Molekularna struktura ftalata
Molekularna struktura ftalata

Zašto se ftalati dodaju u seksualne igračke?

Ftalati poboljšavaju teksturu seksualnih igračaka. Materijali poput PVC-a uz pomoć ftalata postaju mekši i fleksibilniji, a budući da su jeftini, na tržištu postoji mnogo seksualnih igračaka koji sadržae ftalate.

Velika većina sex shopova u hrvatskoj, pa tako i Kinky sexshop, ne nude u svom asortimanu seksualne igračke koje sadrže ftalate. Ove toksične kemijske spojeve moguće je najčešće pronaći u krivotvorenim seksualnim igračkama koje se obično prodaju po nevjerojatno niskim cijenama.

Kako ftalati utječu na zdravlje ljudi?

Sve je više istraživanja koja sugeriraju da ftalati imaju toksičan učinak, osobito na muški reproduktivni sustav. Istraživanja na glodavcima otkrila su da izloženost visokim dozama ftalata može uzrokovati oštećenje jetre, pluća, bubrega, testisa i hormonske poremećaje.

Preliminarne studije na ljudima (gdje su mjerena razine ftalata u tijelu i uspoređivane s drugim pokazateljima zdravlja) sugeriraju vezu između ftalata i loše kvalitete sjemena te vezu između ftalata i razvoja genitalija. Neka su istraživanja pokazala da ftalati mogu oponašati ženski hormon estrogen.

Zašto su ftalati u seksualnim igračkama toksični?

Molekule ftalata nisu kemijski vezane za plastiku koju omekšavaju, stoga se mogu relativno brzo osloboditi od plastike i apsorbirati u tijelo preko sluznice.

Trebam li se zabrinuti za svoje zdravlje ako koristim igračku koja sadrži ftalate?

Nedavno je Danska agencija za zaštitu okoliša objavila izvješće o sigurnosti ftalata u seksualnim igračkama. Prema izvješću pod naslovom “Anketa i zdravstvena procjena kemijskih tvari u seksualnim igračkama“, korištenje seksualnih igračaka s ftalatima jedan sat dnevno ili manje ne predstavlja zdravstveni rizik osim ako ste trudni ili dojite.

Proizvođači ftalata pak tvrde da je razina izloženosti ftalatima u testovima na štakorima bila mnogo veća od razine izloženosti ftalatima stvarnih korisnika seksualnih igračaka. Naravno, oni negiraju štetan utjecaj ftalata na zdravlje

Kome na kraju vjerovati, znanstvenim istraživanjima ili industriji koja je usmjerena na stjecanje kapitala? Logično bi bilo vjerovati znanstvenim istraživanjima i ne koristiti seksualne igračke za koje znate da sadrže ftalate.

Mogu li bez obzira na sve i dalje koristiti seksualnu igračku s ftalatima?

Ako ste kupili seksualnu igračku od PVC-a za koju ste naknadno saznali da sadrži ftalate, možete je koristiti, ali navucite kondom na nju. Osigurajte da sluznica vagine ili anusa ne dolazi u izravan kontakt s igračkom i možete biti relativno sigurni da vam ftalati neće naštetiti.

Međutim, ako ste kupili seksualnu igračku koja sadrži ftalate i nikako ne možete spriječiti direktan kontakt, bolje je da igračku bacite i kupite novu koja je sigruna za zdravlje.

Kako prepoznati seksualnu igračku koja sadrži ftalate?

Većina dobrih sex shopova u svojoj ponudi nema igračke koje sadrže ftalate, pa je kupnja seksualnih igračaka u sex shopovima relativno sigurna. No, ako ste kupili seksualnu igračku, recimo s Temu aplikacije i ona miriše na plastiku, to je znak da sadrži ftalate. Seksualne igračke bez ftalata ne bi trebale mirisati na plastiku.

Koji materijali ne sadrže ftalate?

Dakle, ftalati se najčešće dodaju u seksualne igračke od PVC-a da bi bile mekše i fleksibilnije, mada to ne vrijedi za sve PVC igračke. U našoj trgovini možete pronaći nekoliko proizvoda od PVC-a koji ne sadrže ftalate.

Materijali seksualnih igračaka koji ne sadrže ftalate su:
Podijeli s prijateljima